BIKEFITTING BIJ KLACHTEN EN BLESSURES TIJDENS HET FIETSEN

Ervaar jij klachten tijdens het fietsen of is een blessure ontstaan door het fietsen? Dan ben je bij Pro4mance aan het juiste adres. Bij Pro4mance werken paramedisch opgeleide therapeuten met een specialisatie in de wielersport. Of het nu om rug-, knie-, nek-, zadel- of voetklachten gaat. Pro4mance helpt je van je klachten en/of blessures af.
 

Intake

We starten altijd met een intake om je klacht(en) te bespreken. Wanneer is de klacht ontstaan, hoe is het verloop van de klacht en/of blessure en wanneer komt de klacht tot uiting. Daarbij bespreken we uiteraard ook wat je doelen en wensen zijn zodat we de aanpassingen perfect op elkaar kunnen afstemmen.

onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek wordt eerst basis onderzoek uitgevoerd. Je spierlengte, gewrichtsmobiliteit, stabiliteit, stand van de botten en gewrichten worden onderzocht. Dit is de basis van jouw fietspositie en hoe je het prettigst op de fiets zit. Bij het specifiek lichamelijk onderzoek worden er klinische testen gedaan. Deze zijn gericht op het lokaliseren van de klacht en/of blessure. Daarbij kan ook gediagnosticeerd worden welke structuren zijn aangedaan.

 

fietsanalyse

De laatste stap van het onderzoek is de fietspositieanalyse. Bij deze analyse worden de fietshouding en de beweegpatronen geanalyseerd. Bij het onderzoek worden tools gebruikt zoals videoanalyse, zadeldrukmeting en vermogensmeting. Met deze hulpmiddelen kan gericht en specifiek te werk worden gegaan. Met deze analyse en het lichamelijk onderzoek kan een gericht advies worden gegeven op fysiek vlak en voor de aanpassingen van je fietsinstellingen. Je fiets kan nu perfect op je lichaam en de drie contactpunten (pedalen, zadel en stuur) worden afgesteld. Te beginnen bij de schoenen en schoenplaten.

afstellen schoenplaten

Voordat we met de fietsinstelling aan de slag gaan, stellen we eerst de schoenen en schoenplaten af. Het is uiterst belangrijk dat je schoenen passend voor je voeten zijn en je schoenplaten in de juiste richting staan afgesteld. Dit is een bepalende factor voor het bewegingspatroon van je benen en de krachtverdeling van de voeten. Tijdens de bikefitting is het mogelijk om een paar passende fietsschoenen aan te laten meten. Met daarbij custom vormbare carbon steunzolen.
 

Grove instellingen

Voordat we met de fietsinstelling aan de slag gaan, stellen we eerst de schoenen en schoenplaten af. Het is uiterst belangrijk dat je schoenen passend voor je voeten zijn en je schoenplaten in de juiste richting staan afgesteld. Dit is een bepalende factor voor het bewegingspatroon van je benen en de krachtverdeling van de voeten. Tijdens de bikefitting is het mogelijk om een paar passende fietsschoenen aan te laten meten. Met daarbij custom vormbare carbon steunzolen.
 

metingen

Wanneer de grove instellingen zijn bepaald meten we opnieuw de druk en stabiliteit van het zitvlak. Hier wordt een speciaal 3D zadeldrukmeetsysteem voor gebruikt. Zo kan de belasting van je zitvlak perfect inzichtelijk worden gemaakt. Mocht jouw zadel niet passend zijn dan heeft pro4mance een geruime keuze van meer dan 30 typen zadels. Zowel voor dames als heren.

Tijdens de bikefitting wordt ook het vermogen gemeten. Met het meten van het vermogen kunnen diverse metingen gedaan worden. De pedaalkracht tussen links en rechts kan zichtbaar worden gemaakt. Maar ook op welk moment van de pedaalslag de meeste kracht wordt overgedragen naar het pedaal. Er bestaat namelijk een optimum in de kniehoek en pedaalstand waarbij de kracht het meest efficiënt wordt overgebracht naar de fiets.
 
 

Fine-tuning & aanpassing fiets

Om ervoor te zorgen dat jouw fiets tot in detail staat afgesteld, wordt er ook veel aandacht besteed aan de kleine afstellingen. Denk hierbij aan de stand van je shifters, de kanteling van het stuur, de hoek van het zadel of de reach van de handgrepen. Aspecten als deze geven net dat beetje extra om zonder klachten te fietsen.

Pro4mance heeft alle onderdelen om je fiets volgens de fietspositie af te stellen op voorraad. Van schoenplanten, sturen en zadels tot het stuurlint. Het laten aanpassen en vervangen met de juiste componenten voor je fiets is dan ook mogelijk. Zo zorgen we ervoor dat je fiets perfect staat afgesteld.

Follow-up

Na de fysieke adviezen en fietsaanpassingen kun je de fiets weer op. Binnen 3 tot 4 weken is er gelegenheid tot contact of je klachten of blessures zjn verholpen en hoe de nieuwe afstellingen van je fiets bevallen. Indien er sprake is van een follow-up, zal dit na de bikefitting met je worden besproken. Vraag tijdens de bikefitting naar de mogelijkheden.

Fit & Try

Na de bikefitting bestaat de mogelijkheid om de nieuwe afstelling direct buiten te testen en ervaren. Je gaat dan samen met de bikefitter de fiets op. Tijdens de try worden ook tips gegeven over de houding en/of fietstechniek. Zo nodig, kunnen er ook nog kleine aanpassingen gedaan worden. Zo staat niets je meer in de weg om klachten en blessure vrij te fietsen. Geef bij het maken van een afspraak door dat je de Fit & Try wilt boeken. De bijkomende kosten zijn €50,00

PRO4MANCE #FULLCYCLINGCONCEPT
BIKFITTING - TRAINING - BEGELEIDING