Kracht & Core training


Waarom? Eerder de vraag waarom niet! Een optimale fietshouding, voorkomen of verhelpen van blessures, meer kracht, stabiliteit en behendigheid op de fiets. Waarbij ook meer fietscomfort en daarbij een betere fietsprestatie. Het trainen van je kracht en core is tegenwoordig al niet meer weg te denken uit het prof peloton!

Wat is core-stability?

Core-stability is de stabiliteit van je romp. Het lichaam beewegt zich in één keten en je romp is daar het anker van. De spieren welke zorgen voor de stabiliteit van de romp zijn de buik- en rugspieren, middenrif en de bekkenbodem spieren. Wanneer deze spiergroepen voldoende zijn ontwikkeld zorgt dit voor stabiliteit van de romp en een optimale krachtsoverbrenging tussen romp en ledematen. De kracht die op het pedaal word geuit met de benen, komt tot stand vanuit de romp en de armen. 
De stabiliserende spieren van de romp
core-stability

Hoe train je core-stability

Je rompstabiliteit train je door oefeningen met balans en evenwicht, op een lage intensiteit en lettend op de kwaliteit van de uitvoering. Het gaat erom dat De aansturing vanuit het zenuwstelstel naar de spieren word getraind. Is de uitvoering van de oefening onder controle? Dan ga je de oefeningen op herhaling en uithoudingsvermogen opbouwen. Zo is er tijdens het fietsen profijt van de stabilieit in het lichaam voor een goede houding en optimale krachtoverbrenging.

Krachttraining

Het belang voor een wielersporter bij krachttraining is om de duurkracht of ook wel het duurvermogen te vergroten. Krachttraining heeft diverse voordelen, een verhoging van het vermogen, maximale krachtsoverbrenging, verbeteren van de stabilitiet en coördinatie van het lichaam en een goede houding op de fiets volhouden.
Zoals bij core-stability is het van belang is om het gehele lichaam te trainen en niet alleen de benen. Je presteert met je gehele lichaam.
krachttraining wielrennen
core-stability

Mobiliteit

Naast kracht en core-stability is de mobiliteit van het lichaam ook erg voornaam. Wanneer spieren zijn verkort heeft dit een invloed op de fietspositie, maakt het de kans op blessures groter of worden deze veroorzaakt en vermindert je rendement in de krachtsoverbrenging. Een soepel lichaam is dus zeer zeker van belang. Gelukkig is dit trainbaar en besteed Pro4mance daar net zo veel aandacht aan dan aan je kracht en core-stability.

Gericht trainen bij Pro4mance

Wij gaan gericht te werk en iedere fietser krijgt zijn eigen aanpak om de kracht en core-stability te trainen. Ieder persoon is anders en dus ook het lichaam. Voor gestart wordt met trainen volgt een wielerspecifieke test om de aandachtspunten in kaart te brengen. Vervolgens wordt er een persoonlijk schema gemaakt. Er wordt onder begeleiding getraind voor maximaal resultaat.

De voordelen op rij


 
  • ​een maximale krachtsoverbrenging naar het pedaal
  • optimale balans in het lichaam tussen links en rechts
  • verhelpen en voorkomen van vervelende blessures
  • een sterke en stabiele romp
  • behendigheid op en naast de fiets 
  • langer en comfortabel met de juiste houding op de fiets
  • maximaal rendement uit je fietsprestatie

Omdat ik merkte dat Eric ontzettend goed weet waar hij mee bezig is en met heel veel passie bezig is om mensen beter te laten fietsen ben ik ook begonnen met core-stability en krachttraining. Eerst een intake gedaan om de basis te bepalen en vervolgens aan de slag om met name de core stabieler te krijgen....


- Hayo – Wil jij doelgericht trainen met maximaal resultaat? Vul het contact formulier in.

Onderstaand enkele basis core-stability filmpjes en filmpjes voor het rekken van je spieren.

Train efficiënt, doelgericht en met maximaal resultaat.