Eén van de belangrijkste onderdelen van je fiets. De afstelling van een juiste zadelpositie in hoogte, kanteling en voor- achterstand kan er voor zorgen dat je zadel wel of niet goed zit. Uiteraard is het ook van belang dat je op een zadel zit wat bij de anatomie van je lichaam past. Er zijn smalle tot hele brede zadels. Zadels welke rond aflopen, vlak zijn en een gleuf in het zadel hebben. Daarnaast is de flexibiliteit van het lichaam ook een aandachtspunt. Nu zijn er honderden soorten zadels, maar welk zadel past nu perfect bij jou lichaam?

Het bekken

Op de afbeelding hiernaast is een afbeelding van het bekken te zien. De onderste twee rond lopende vormen van het bekken is het Os Pubis. Dit is het steun- en contactvlak op het zadel. Ieder lichaam is anders zo ook de anatomie van het bekken. Daarbij komt ook de flexibiliteit van het lichaam. Wanneer een fietser minder flexibel is kan hij of zij beter niet met een kleine romphoek op de fiets zitten. Het bekken kantelt dan naar voren waarbij het contactvlak naar voren verplaatst en de druk op het schaamdeel komt. Vervolgens is er ook minder stabiliteit op het zadel waardoor het bekken langs het zadel kan afzakken. Hierdoor kan de kracht minder efficiënt naar de pedalen worden overgebracht.

De weke delen

Onder de weke delen worden zoal de huid, spieren, bloedvaten en zenuwen verstaan. Tussen het Pubis aan de voorzijde bevinden zich de weke delen van het schaamdeel. Dit deel moet vrij zijn van druk op het zadel. Op de afbeelding is een voorbeeld te zien wat er gebeurd wanneer het bekken te ver naar voren is gekanteld. De druk op het schaamdeel veroorzaakt vervelende klachten zoals irritatie van het zitvlak, een dof of slapend gevoel door afknellende bloedvaten of zenuwbaan en een beurs zitvlak. Ook kan hier de bijbal, of ook wel derde bal, door ontstaan. 

Zadels

Honderden soorten en maten zijn er. Zoals je al hebt kunnen lezen is de anatomie van het bekken en de flexibiliteit van het lichaam bepalend voor het type zadel. Maar ook de afstelling van het zadel en daarbij de fietspositie van het lichaam. Dit alles samen is bepalend voor de keuze van het juiste zadel. Pro4mance beschikt over meer dan 50 typen zadels van verschillende merken. 

De invloed van de fietsbroek

Zoals elke zadel anders is, is ook elke fietsbroek anders. Het advies is dan ook om altijd met dezelfde type broek en zeem te rijden. Een dikke of dunne zeem heeft invloed op je zit op het zadel. Zit je de ene keer wel prettig en de andere keer niet? Let dan eens op welke fietsbroek je aan hebt. 

Hygiëne voor je zitvlak

Van groot belang is de hygiëne bij het fietsen. Het scheren van de benen en schaamdeel word door veel fietsers gedaan. Let wel op dat je het zitvlak niet beschadigd met het scheren. Een klein wondje kan uitgroeien tot flinke irritatie en zelfs een ontsteking (derde bal). Was na elke fietsrit altijd je kleding. Gebruik gerust broekencrème, maar laat je kleding dan 1 keer per maand weken in de azijn. Assos heeft bijvoorbeeld erg goede crème. www.assos-store.nl

​Heb jij nog vragen of heb je zadelklachten?