AANKOOPADVIES BIJ DE AANSCHAF VAN EEN NIEUWE FIETS

Je wilt een nieuwe fiets aanschaffen. Maar waar moet je nu beginnen met deze keuze? Er zijn honderden merken met allemaal ook nog eens verschillende type fietsen zoals een aero, cyclo, gravel, cyclocross of endurance racefiets. Maar ook een mountainbike in hardtail of full-suspension. En zelfs een tijdritfiets. Daarbij heeft ieder merk ook nog zijn eigen framebouw, geometrie, met hele andere afmetingen in dezelfde maat. Zoals ieder menselijk lichaam anders is, zijn ook de fietsen in de geometrie anders. Maar welk geometrie past nu het beste bij je? En welke componenten zoals schakelgroep en wielen passen het beste bij je doel? Met deze keuze kan Pro4mance je perfect helpen!

JOUW LICHAAM IS UNIEK, DUS OOK DE FIETS WAAR JE OP fietst

Naast de juiste framegeometrie zijn ook de afmetingen van de componenten erg belangrijk. Rekening houdend met een framemaat S past daar bijvoorbeeld het beste een 80 tot 90mm stuurpen bij. Waarom? Dit staat het beste in verhouding met de fiets en zorgt ervoor dat de eigenschappen van het frame in stuurgedrag, stijfheid en comfort optimaal tot hun recht komen. Ook wordt er gekeken naar de setback van je zadelpen, moet dit 0, 15 of 25mm zijn. Dit heeft te maken met de optimale biomechanische belastinglijn van je knie ten opzichte van het pedaal. Daarbij komt ook nog de lengte van de kranks kijken. Wanneer deze punten exact op elkaar zijn afgestemd, worden de krachten maximaal naar het pedaal overgebracht, pedaalefficiëntie. En wordt je kniegewricht optimaal ontlast of juist belast. 
Tijdens de bikefitting wordt de juiste stuurbreedte opgemeten welke passend bij de breedte van je schouders is. Een juiste stuurbreedte zorgt voor ontlasting van druk op je handen, armen, schouders en nek, Daarbij levert dit ook aerodynamica op. Zo zie je dat een fiets aankopen meer is dan even de lengtematen van je lichaam opmeten.
Met een aankoopadvies zijn we dan ook een geruime tijd bezig, zo’n 3uur. Er is ook nog een terugkom moment na de aanschaf van je fiets. Dan stellen we je fiets geheel af volgens de bikefitting. Maar hoe gaat een bikefitting met aankoopadvies nu precies in zijn werk bij Pro4mance? Lees dan verder.

HOE GAAT PRO4MANCE NU TE WERK VOOR JOUW AANKOOPADVIES

Tijdens de intake gaan we met elkaar in gesprek om je doelen en voorkeuren te bespreken. Wil je recreatief toertochten op je racefiets rijden, Cyclo’s in de bergen of deelnemen aan mountanbike wedstrijden? Maar ook wat de voorkeur is in de afmontage van de fiets omtrent de schakelgroep en wielen.
Vervolgens starten we met het lichamelijke onderzoek. Factoren zoals de bouw van je lichaam, flexibiliteit van de spieren en mobiliteit van gewrichten zijn dé uitgangspunten voor jouw fietspositie. Naast bovenstaande onderzoeken worden er ook enkele spierkrachttesten gedaan om te zien of er een balans is tussen de kracht van je benen, romp en armen.
Voordat je de sizebike op gaat wordt er ook veel aandacht gegeven aan de voeten en de keuze van het zadel. Het zadel is het grootste contactpunt met het lichaam. Een passend zadel is een pré. Deze zijn zowel voor dames als heren aanwezig om te testen tijdens de bikefitting. Dan worden de schoenplaten afgesteld, en zo nodig ondersteuning in de schoenen aangebracht om de voeten maximale stabiliteit in de schoen te geven. Via de voeten worden de krachten overgedragen naar de pedalen. Geschikte schoenen en juist afgestelde schoenplaten zorgen voor een zo efficiënte mogelijk krachtsoverbrenging. 

Heb je al fietsschoenen? Dan worden deze voor je afgesteld. Heb je nog geen schoenen of nieuwe nodig? Dan kan Pro4mance je daar ook bij helpen met de schoenen van Lake Cycling. Dit is dé perfecte fitting schoen, full carbon zool en een lederen omvang met Boa's.  
 

tijd om de pasfiets op te gaan en je fietspositie te bepalen

Na het lichamelijk onderzoek en het afstellen van de schoenen is de basis gelegd om de Retül pasfiets op te gaan. Nu gaan we aan de slag met het afstellen van de pasfiets op jouw lichaam. Tijdens het afstellen van de pasfiets worden diverse metingen toegepast zoals zadeldrukmeting, pedaalkracht en videoanalyse.
Met de videoanalyse wordt het bewegingspatroon van de benen en de lichaamshouding van de voor-, zij- en achterkant gefilmd. Zo kunnen de hoeken en het bewegingspatroon perfect op jouw lichaam inzichtelijk worden gemaakt. Daarbij wordt de pedaalkracht gemeten om te zien of je de kracht op het juiste moment overbrengt naar het pedaal en met de 3D zadeldrukmeting is zichtbaar of je de juiste ondersteuning van het zadel krijgt. Is de druk op je zitvlak niet goed? Dan testen we een ander zadel.
Uiteraard zijn al deze meetinstrumenten een hulpmiddel. De kennis van mij als oefentherapeut Cesar, meer dan 15 jaar fietservaring op zowel recreatief als op wedstrijdniveau, jouw feedback, de bevindingen uit het lichamelijk onderzoek en kennis van fietsgeometrie zijn leidend. Door op deze manier te werken komen we altijd tot het perfecte aankoopadvies.

EEN GERICHT ADVIES MET KENNIS VAN ZAKEN OP ALLE VLAKKEN

Na het hebben bepaald van jouw fietspositie leg ik alle maten vast in het bikefit document. Met deze maten kan een advies worden gegeven in wat voor type fiets, bijvoorbeeld een aero of endurance racefiets, het beste bij jouw fietspositie en fietsdoel aansluit. Vervolgens geef je een voorkeur aan van 3 tot 4 fietsen. Met deze voorkeur ga ik in BikeCad berekenen welke framemaat bij je past en welke afmetingen van de componenten zoals stuurpenlengte, zadelpenlengte en zadelsetback daarbij passend aansluiten. Is er geen passende fiets uit je voorkeur? Dan overleg ik met je welke mogelijkheden er wel zijn.
Vervolgens krijg je de aankoopadviezen en kun je jouw nieuwe fiets aankopen. Na de aankoop maken we een vervolgafspraak om de fiets af te stellen volgens de bikefitting. Erg belangrijk! Een scheefstand van het zadel of shifter kan al voor ongemakken zorgen.

En dan…… de weg op en kilometers gaan vreten! #enjoytheride

Na de bikefitting bestaat de mogelijkheid om je nieuwe fiets direct buiten te testen. Je gaat dan samen met de bikefitter de fiets op. Tijdens de try worden ook tips gegeven over de houding en/of fietstechniek. Zo nodig, kunnen er ook nog kleine aanpassingen gedaan worden. Zo staat niets je meer in de weg om van je nieuwe fiets te genieten. Geef bij het maken van een afspraak door dat je de Fit & Try wilt boeken. De bijkomende kosten zijn €50,00

PRO4MANCE #FULLCYCLINGCONCEPT
BIKEFITTING - TRAINING - BEGELEIDING