​Wat is Sportmassage precies?

Wie zware lichamelijke inspanningen verricht of spieren overbelast, voelt dat het lichaam reageert. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, stijfheid, vochtvorming, kramp, spierpijn en verhoogde spierspanning. Dat komt omdat zich in de spieren afvalstoffen ophopen. Deze afvalstoffen zijn overblijfselen van de energie die je in spieren gebruikte. Stoffen, waar je lichaam niets meer mee kan.
Door massagetechnieken toe te passen, zorg je ervoor dat je bloed de afvalstoffen beter af kan voeren. Bij een massage op de spieren worden er namelijk van buitenaf prikkels aan het lichaam gegeven. De bloedvaten in de huid en spieren die gemasseerd worden openen zich verder, waardoor de doorbloeding toeneemt.
Je bloed voert de afvalstoffen af en je spieren herstellen zich sneller door betere opname van zuurstof en nieuwe voedingsstoffen. Bovendien neemt de spierspanning af, als gevolg van de druk die tijdens de massage uitgeoefend wordt. Voor een gezond lichaam is ontspanning tenslotte ook een belangrijk onderdeel. Sportmassage is dus een doelgerichte massage gericht op het herstel van de spier(en).

​Wanneer is Sportmassage nuttig?

1.Kort voor een wedstrijd/ zware inspanning. De spieren worden hierbij al warm gemaakt en voorbereid op de zware inspanning die komt. Door vooraf al de spier te behandelen is er minder kans op blessures en is de doorbloeding beter, zodat er zich minder afvalstoffen ophopen.
 
2.Kort na een wedstrijd/ zware inspanning. Na een zware inspanning wil je lichaam de opgebouwde afvalstoffen afvoeren. Vaak duurt het een paar dagen om alles te verwerken. Een massage na de inspanning versnelt het proces, je lichaam herstelt sneller.

3.Tussen trainingen door. Je hoeft niet per se één zware inspanning te leveren om je lichaam te overbelasten. Het kan ook al wanneer het lichaam te weinig tijd heeft om te herstellen tussen belastingen in. Denk aan trainingen, maar ook aan werk, huishoudelijke taken of andere belasting. Een massage ontspant en herstelt je lichaam sneller en jij kunt weer sneller aan de gang.

Wanneer is een sportmassage niet de oplossing?

  • Bij een ontsteking of wond aan de huid van het te masseren gebied.
  • Bij ziekte (met name bij koorts).
  • Bij een spierscheuring van de te masseren spier.
  • Wanneer er sprake is van hevige spierpijn, dan is het verstandig om de massage een paar dagen uit te stellen.

​Wat kun je verwachten

Bij de eerste afspraak starten we met een kort vraaggesprek en onderzoek. We bespreken wat het doel van de massage is en wat eventuele klachten zijn, waar deze zijn gelokaliseerd en hoe deze zijn ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om de wensen en of verwachtingen te bespreken.
 
Als de klachten en/of wensen in kaart zijn gebracht gaan we van start met het onderzoek. We kijken naar de mobiliteit van de gewrichten, de spierkracht en de spierspanning. Deze worden aan de hand van een aantal testen vastgesteld.
Met de verkregen gegevens uit het onderzoek wordt de sportmassage ingezet om het gewenste doel te bereiken.
 
De sportmassage wordt tot een aantal aangrenzende spiergroepen gegeven. In 25 of 50 minuten wordt vervolgens gemasseerd. Dit zal aan de hand van verschillende technieken gebeuren, gericht op het gestelde doel.
 
Houd er rekening mee dat bij een eerste bezoek de tijd van het vraaggesprek en onderzoek bovenop de 25 of 50 minuten massage komt.
 

Tarieven

       
Intake + eerste behandeling  €50,00
Behandeling sportmassage 25min  €27,50
Behandeling sportmassage 50min  €50,00