Wanneer je traint met een vermogensmeter maakt het niet uit of je windkracht 5 mee of tegen hebt of dat je thuiskomt met een gemiddelde snelheid lager dan 30 km/h. Met een vermogensmeter weet je direct hoeveel vermogen je naar de pedalen overbrengt.

Je traint altijd op de juiste intensiteit, zeer efficiënt en naar jouw gewenst resultaat.


 
Als je traint met een vermogensmeter kun je altijd trainen op de juiste intensiteit. Hoewel dit ook kan door middel van trainen met een hartslagmeter heeft dit een paar nadelen. Je hartslagfrequentie wordt namelijk beïnvloed door: stress, temperatuur, slaap, maar ook of je al volledig bent hersteld van je vorige inspanning. Daarnaast heeft je hart de tijd nodig om zich aan te passen aan een wisseling van de intensiteit tijdens een training. Een vermogensmeter meet meerdere male per seconde hoeveel energie jij levert op je pedalen, waardoor je constant ziet met welk vermogen je fietst. Kortom, er zitten een paar nadelen aan trainen op hartslag, die je niet hebt bij het trainen op vermogen. Kan ik de hartslagmeter dan weggooien als ik een vermogensmeter heb? Nee! Want op langere termijn kun je namelijk zien dat bij een gelijk vermogen je hartslag zal dalen, naarmate je getraindheid verbeterd. Hartslag samen met vermogen is dus zeer wel interessant om in de gaten te houden. Onderstaand voorbeelden om te verduidelijken wat de voordelen zijn van trainen met een vermogensmeter. 

Voorbeeld 1

Rechts een weergave van een training waarbij een wielrenner de opdracht heeft gekregen om anaerobe intervallen te doen van 1 minuut, waarna hij 2 minuten rust heeft tot de volgende interval komt. De zone van anaerobe training begint bij deze persoon bij een hartslag van 178 en vanaf een vermogen van 320 watt. Zoals je kunt zien traint deze persoon binnen enkele seconden in de juiste zone(> 320 watt), terwijl zijn hartslag pas de piek bereikt aan het einde van de interval en deze zelfs onder de juiste zone zit( < 178). Conclusie: deze persoon voert de zware intervallen perfect uit omdat hij traint met een vermogensmeter terwijl de hartslag doet vermoeden dat de intervallen niet zwaar genoeg zijn. 

Voorbeeld 2

Onderstaand een voorbeeld van een renner die meedeed aan een criterium wedstrijd van de KNWU bij de amateurs. Het parcours was een vierkant en de totale lengte van een ronde was één kilometer. Zoals je ziet schiet het vermogen alle kanten op terwijl de hartslag niet extreem varieert. In het figuur eronder is een deel van de wedstrijd (4 minuten) uitvergroot te zien. Dit figuur illustreert de eerdere bevindingen dat de hartslag nauwelijks fluctueert, terwijl de inspanning alles behalve constant is. Conclusie: aan de hand van de hartslag zou men kunnen concluderen dat het een relatief constante inspanning was rond het omslagpunt, terwijl men ziet aan het vermogen dat het een wedstrijd was waarbij telkens korte anaerobe inspanningen geleverd moesten worden. 

Energieverbruik

Omdat een vermogensmeter meet hoeveel energie je levert op je pedalen kan aan de hand daarvan worden berekend hoeveel energie de totale inspanning heeft gekost. Je kunt zelfs van tevoren berekenen hoeveel energie een inspanning gaat kosten bij een bepaald vermogen. Het energieverbruik aan de hand van de hartslag is een schatting en kan dus sterk afwijken naar mate de getraindheid. Met een vermogensmeter kun je de voedingstrategie voor een wedstrijd, toertocht of training bepalen en na een inspanning ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheid calorieën tot je neemt om goed te kunnen herstellen. 

Conclusie

Met een vermogensmeter:
  • Train je altijd direct op de juiste intensiteit
  • De inspanning direct inzichtelijk
  • Kun je je krachten optimaal verdelen
  • Weet je exact hoeveel energie je lichaam verbruikt en nodig heeft
Train gericht en efficiënt, haal maximaal rendement uit je trainingen. Neem contact op met Pro4mance om de mogelijkheden te bespreken voor het aanschaffen van een vermogensmeter. Maak een afspraak en start zo snel mogelijk met gericht trainen.
Pro4mance is dealer van verschillende merken, onder meer Stages Cycling, Quarq en Powertap.Haal maximaal rendement uit je prestatie.

Train met een vermogensmeter!

Interesse om te trainen met een vermogensmeter?